's Picture

Nära samarbete ledde till unikt reportage

Postad av Rebecca Hagnestad

En reporter och ett utvecklingsteam.
En unik idé om en ny typ av digitalt ”berättande som berör”.
Så kan man sammanfatta Expressens nya reportagesatsning om tre unga kvinnor – ”Andra sidan Insta”.
Under nästan ett år har Expressens reporter Malin Roos och Quickshot-teamet, som jobbar med digitalt berättande, arbetat med ett reportage om unga i dag. I reportaget får läsarna följa tre unga kvinnor som berättar om hur det är att leva både på och bakom sociala medier. Reportaget fick namnet ”Andra sidan Insta”.
Arbetet med reportaget är ett bra exempel på vad vi kan åstadkomma tillsammans om vi samarbetar nära mellan redaktion och utveckling. Redan i höstas när den här satsningen kom på tal var både utvecklare, designers och journalister med i diskussionerna. Genom att kombinera våra olika expertområden lyckades vi skapa ett unikt och eget digitalt berättande.

I reportaget fick man följa Amanda, Anna och Zara. Tre unga kvinnor som berättade om sina liv.
I reportaget fick man följa Amanda, Anna och Zara. Tre unga kvinnor som berättade om sina liv.

Kom dem närmre
Det som särskiljer det här reportaget från andra är att intervjupersonerna själva bidragit med material. Det är deras egna blogginlägg, Snapchat-filmer och bilder som skapar den extra dimensionen i berättandet, som gör att man kommer dem ännu närmre. I stället för att 18-åriga Anna Hallbom bara intervjuas om sin ångest, så får läsaren se en film hon spelat in från när hon för första gången ska besöka psykiatrin. Detta i kombination med klassist, exceptionellt reporterarbete av Malin Roos.

Anna sjukskrevs från skolan. I en film som hon själv spelat in får läsaren följa henne första gången hon går in till psykiatrin.
Anna sjukskrevs från skolan. I en film som hon själv spelat in får läsaren följa henne första gången hon går in till psykiatrin.

Quickshot – för ett bättre digitalt berättande
Quickshot-teamet består av en AD, en UX-designer, två utvecklare och en journalist. Vi jobbar nära redaktionen och har som vision att göra Expressen ledande i Sverige inom digitalt berättande. Vill du veta mer kring sådant vi gjort tidigare, gå in på vår egen sida Interaktivt.
Tycker du att det låter roligt att jobba på en av Sveriges största nyhetssajter? Just nu söker vi bland annat en design lead och Android-utvecklare. Här hittar du info om våra lediga tjänster.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan