's Picture

Här blir Expressen.se autosajt

Postad av Lars Wiklund

Klockan var 13.56 den 31 oktober när utvecklaren Mattias Norlander tryckte på knappen. Expressens startsida är sedan dess automatisk.
"Bästa knapptryckningen ever. Otroligt skönt att äntligen få gå live efter hårt arbete från alla i teamet", säger han.

Ganska exakt ett år tidigare blev Expressens systertidningar, GT i Västsverige och Kvällsposten i Sydsverige, automatiska. Därefter har alla avdelningar hakat på och sist ut var flaggskeppet - startsidan. Eller ettanettan som vi säger här på Expressen.

Vi har - tillsammans med reportrar och redaktörer - trimmat, skruvat och testat algoritmen som nu styr alla Expressens sajter. Allt baseras på olika värden som sätts i varje artikel, bland annat nyhetsvärde, publiceringstid och livslängd.
Den stora vinsten med detta är att redaktörer nu kan lägga mindre tid på att paketera alla artiklar, och läsarna får en bra mixad sajt som innehåller stort som smått, roande och oroande, lättsamt och fördjupande.

För startsidan - ettanettan alltså - har vi i verktygsteamet dessutom byggt ett verktyg för redaktörerna som kvalitetssäkrar innehållet då startsidan är så pass viktig att vi vill ha ett extra öga på den innan alla publiceringar går ut. Det här är ett nytt sätt att jobba för redaktionen, och vi lär oss varje dag hur vi ska optimera algoritmen och arbetsflödet.

Men oavsett - vi sträckte på oss lite extra när algoritm-geniet Norlander tryckte på knappen och lanserade den nya startsidan, som till största del nu styrs helt automatiskt.

Receptet? Samarbete.

"Alla i teamet har varit djupt involverade i det här arbetet tillsammans med medarbetare på redaktionen", säger Åsa Bergman, UX i verktygsteamet.

Och det arbetet fortsätter.

Tillsammans med redaktionen jobbar vi nu med att förbättra de redaktionella verktygen. Och vi har massor av nya grejer på gång. Målsättningen är att bygga redaktionella verktyg i världsklass. En automatiskt startsida är en liten del av det arbetet.

Läs också vad Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bloggat om lanseringen av autoettan.

Delar av teamet går igenom de sista detaljerna med redaktionen innan lanseringen av autosajten. Foto: Love Mayrhofer
Delar av teamet går igenom de sista detaljerna med redaktionen innan lanseringen av autosajten. Foto: Love Mayrhofer

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan