's Picture

Ingen är lika smart som alla tillsammans

Postad av Anette Lovas

Jag var på en workshop som hette Unfold your brain, som hölls av Denise Jacobs, grundare och kreativitetsevangelist på företaget The Creative Dose.
Här kommer fem sammanfattande punkter:

1. Få igång din kreativitet

Tidsbrist är den största barriären för kreativitet. Gör plats för inspiration. För att får mer tid över till sådant som du vill göra, skriv inte bara "att göra"-listor utan även ”att inte göra"-listor.

2. Gör en sak i taget

Vi är inte gjorda för att multitaska. Hjärnan kan bara fokusera på en uppgift i taget. När vi tror att vi gör två saker samtidigt så växlar hjärnan egentligen bara mellan de sakerna, så att det bara är en som är i fokus i taget. Varje gång du byter tankeflöde behöver din hjärna startas om. Detta är både ineffektivt och uttröttande. Det snabbaste sättet att få många saker gjorda är att göra en sak i taget.

3. Sätt upp begränsningar

Ibland kan det vara svårt att tänka om man är för fri, då kan det vara bra att sätta upp begränsningar för sig. De triggar vår kreativitet.

4. Maximera ditt flow

Ibland då man arbetar eller försöker vara kreativ infinner sig en känsla av flow. Man tänker klart, man får en massa gjort och det är kul. Om du haft ett flow så tyder det på att många förutsättningar varit rätt. Detta händer inte så ofta, därför är det viktigt att utnyttja ett tillfälle till max. Använd dig även av tiden direkt efter ett flow för att angripa andra problem som du vill lösa.

5. Sov på det

Ett annat tips var att sova på det. Strax innan du somnar så hamnar hjärnan i alfa-läge, dvs man halvsover. Hjärnan kopplar då bort intryck utifrån och resurser frigörs. Detta gör att man blir extra lämpad att lösa problem. Fundera på det problem som du vill lösa innan du somnar, så ökar chansen att du vaknar upp med en lösning. Glöm inte bort att ha en anteckningsbok bredvid sängen, saker man tänker i alfa-läge glöms lätt bort.

6. Samskapa (Co-create)

Kreativitet frodas av mångfald. Människor är olika och har därmed även olika idéer. För att få ut så mycket som möjligt av en idé så är det viktigt att dela sina idéer med andra. För att det ska fungera så är det viktigt att lägga sin egen agenda åt sidan. Lyssna aktivt på vad andra har att säga i stället för att i huvudet formulera ditt svar på vad någon annan säger medan denne pratar. Försök att undvika att säga ”ja, men”, använd i stället ”ja, och”.

Ett sätt att få idéer att ta fart är att sätta upp en tavla där den som vill kan sätta upp lappar med idéer samt kommentera på andras.

Kort och gott, ingen är lika smart som alla tillsammans. Men kom ihåg: det vi får ut av att samarbeta är inte mer resultat, men ett bättre resultat.

/Eric Alm (UX-designer)

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan