's Picture

Inspiration och lärdomar från en sommar på Expressen

Postad av Jakob Wagner under internship, Quickshot

Mängder av inspiration och lärdomar, trevliga kollegor – och ett och annat lunchbad.

I sommar har Charlotte Ristiniemi och Emelie Jönsson haft internship på Expressen utveckling.

"Jag kan inte räkna på händerna alla lärdomar jag fått från att vara på Expressen i sommar", säger Charlotte.

De senaste fyra somrarna har Expressen utveckling haft internship där vi välkomnat studenter att jobba i något av våra team under ett par månader.

2017 och 2018 har vi dessutom tillsammans med redaktionen haft möjlighet att ta emot en praktikant via Google News Lab Fellowship till vårt Quickshot-team.

Emelie Jönsson och Charlotte Ristiniemi kom till Expressen i juni för att vara med under drygt två månader i sommar.

Berätta lite om vad ni har gjort här i sommar?

EMELIE: – Jag och Charlotte har tillsammans designat och utvecklat en del av det som är Expressens satsning inför valet i höst. Vi fick en enskild del som vi har fått styra väldigt självständigt, men med stöd av de andra i Quickshot-teamet när vi har behövt. Det har varit jätteroligt och jag har lärt mig SÅ mycket!

CHARLOTTE: – I Quickshot-teamet skapas inspirerande och redaktionella lösningar, ofta med en härligt kreativ höjd. Vi har lite mer specifikt jobbat med data från olika källor som vi sedan med hjälp av datavisualisering och användarstudier tagit fram en design på. Den här designen har vi sedan implementerat och integrerat med resten av projektet.

Jag har verkligen fått vara med och leverera värde till något stort och det känns så coolt

 

Blev det som ni hade förväntat er?

CHARLOTTE: – Innan sommaren var jag såklart spänd och förväntansfull för hur allting skulle bli. Det enda jag var lite nervös inför var att jag bara skulle jobba med min egna lilla grej. Nu såhär i slutet känner jag ju bara att den där nervositeten var fullkomligt obefogad. Jag har verkligen fått vara med och leverera värde till något stort och det känns så coolt. Dessutom har jag har fått lära mig så mycket, låtit mig inspireras av mer seniora kollegor och känt mig välkomnad som en del av teamet.

EMELIE: – Jag hade nog inte så mycket mer förväntningar än att jag trodde jag skulle lära mig massor, och den förväntningen har verkligen uppfyllts.

Vad har varit bäst, mest givande?

CHARLOTTE: – En väldigt specifik grej är att jag har alltid velat lära mig React och Redux och nu hade jag turen att vår applikation skulle byggas med just de teknikerna. I början var det såklart en inlärningsperiod, men alla utvecklare i teamet har varit så hjälpsamma. I stället för att gå och fråga om hjälp hela tiden så har någon rullat över med stolen och frågat hur det går. Det är en sån liten gest, men det uppskattas så mycket!

EMELIE: – Jag har verkligen tyckt om att få sitta med i QS-teamet. De är så himla härliga och de har också varit väldigt förstående och stöttande i att det ibland går trögt när man ska lära sig nya grejer. För mig var React helt nytt och jag har fått så mycket bra tips och hjälp framåt. Jag har också gillat att se hur redaktionen och de olika utvecklingsteamen jobbar ihop. I många projekt är det personer med väldigt olika bakgrund och expertområden som samarbetar för att skapa en lösning som är bäst i många aspekter. Riktigt häftigt, tycker jag!

Det absolut värsta var att vi började lunchbada alldeles för sent in på sommaren... Men annars har verkligen ingenting varit jobbigt

 

Har något varit jobbigt?

EMELIE: – Jobbigt skulle jag inte säga, men i början blev jag nog lite överväldigad av att behöva sätta mig in i ett nytt framework och hela den befintliga kodbasen samtidigt. Det kändes lite som att jag gick runt som ett vandrande frågetecken ett tag, haha. Lite hjälp och en handfull tutorials senare kändes det dock bättre.

CHARLOTTE: – Det absolut värsta var att vi började lunchbada alldeles för sent in på sommaren... Men annars har verkligen ingenting varit jobbigt. Att man otillfredsställd går hem från en olöst bug eller obesvarad designfråga kommer man få uppleva resten av livet.

Kommer ni ihåg något som har varit speciellt kul?

EMELIE: – Den där varmaste veckan när vi samlade ihop de som ville i teamet och gick och badade på lunchen! Så himla bra för arbetsmoralen att få lite mini-sommar mitt på dagen. I och med att min anställning är via Google News Lab Fellowship fick jag också åka till London för en dag på Googles huvudkontor med de andra som fått stipendiet och det var hur ballt som helst! De var så himla trevliga och det kändes verkligen som att de ville ge oss så mycket bra verktyg och information som möjligt, även om vi bara var där kort.

Emelie Jönsson vid besöket hos Google i London
Emelie Jönsson vid besöket hos Google i London

– Sen den gången jag och Charlotte satt och trixade med CSS:n sent på eftermiddagen och desto längre vi satt desto fulare blev det. Det slutade med att vi bröt ihop i tröttgarv när ett stapeldiagram på något sätt lyckades animera sig själv över hela skärmen istället för att ligga fint i ett hörn som vi hade tänkt. Det var bara att packa ihop och försöka igen dagen efter, lite piggare i hjärnan.

Det glada, inkluderande och nyfikna bemötande jag har fått från alla här gör att Expressen definitivt är ett ställe jag skulle kunna komma tillbaka till!

 

Vad kommer ni ta med er?

CHARLOTTE: – Massor av nya tips i Sketch och på designmetoder, tack Niva och Emil. Massor av tips på hur man kan skriva snyggare kod, tack alla utvecklare. Förståelse för hur viktigt det är att ha en bra kommunikation, dels inom teamet men också med andra stakeholders och redaktioner. Jag kan inte räkna på händerna alla lärdomar jag fått från att vara på Expressen i sommar men jag kommer ta med mig en oerhört bra känsla när jag går in i mitt sista studieår.

EMELIE: – Oj massa saker! Bara det här med att ta hänsyn till många olika stakeholders; det har jag nog förstått tidigare på ett logiskt plan men det var väldigt kul att få prova hur man i verkligheten kan vinkla och vrida på en produkt för att alla inblandade ska bli nöjda. Det har också varit kul att se det agila arbetssättet användas på riktigt på en arbetsplats, det var första gången för mig.

Vad skulle ni vilja ge för feedback till oss på Expressen utveckling?

CHARLOTTE: – Det var superbra att man fick börja tidigt på sommaren då många fortfarande var kvar på kontoret. Det gjorde att man kom in i gruppen bra. Sedan var det nog en bra idé att man jobbar på samma produkt som övriga i teamet. Det har dels gjort att man kan känna att man bidrar till något större men också att det blir lättare att bolla idéer och få hjälp då flera är insatta i produkten.

Skulle ni kunna tänka er att söka jobb på Expressen i framtiden?

EMELIE: – Absolut! Kanske inte som utvecklare på heltid, i och med att det inte riktigt är det jag pluggar till, men det finns ett helt gäng andra roller som jag tror hade passat mig bra. Det glada, inkluderande och nyfikna bemötande jag har fått från alla här gör att Expressen definitivt är ett ställe jag skulle kunna komma tillbaka till!

CHARLOTTE: – Absolut! Det som är så roligt, oavsett om man jobbar med design eller utveckling, är att man jobbar med att leverera ett värde till användarna - underhållande nyheter. Dessutom ligger tekniken i framkant vilket är väldigt inspirerande och roligt att jobba med. Sen känns det helt enkelt som ett riktigt bra ställe att vara på med trevliga kollegor, bra stämning och the occasional lunchbad.

FAKTA: Emelie Jönsson

Ålder: 24

Bakgrund: Född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Linköping för att plugga Civilingenjör i Industriell Ekonomi år 2014. Har teknisk inriktning Datateknik och masterinriktning i Strategi och Styrning.

Bor: Linköping

Fritiden: Mycket svårt för denna fråga haha. Umgås, träna, ha trevligt?

FAKTA: Charlotte Ristiniemi

Ålder: 26

Bakgrund: Pluggar Civilingenjör i Interaktion och Design vilket är en typ av tvärvetenskaplig utbildning där man både pluggar datavetenskap samt design, och då för digitala lösningar. Femte och sista året börjar nu till hösten.

Bor: I Norrlands huvudstad Umeå!

Fritiden: Skapa grejer är lite av min meditation - sy, pyssel, bygga liten hylla etc. Sen klättrar jag och då är det bouldering som gäller. Slutligen fotar ofta med min lilla kompakta systemkamera.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan