's Picture

Mängder av lärdomar med bootcamp i andra team

Postad av Jakob Wagner

För att nya utvecklare på Expressen snabbt ska komma in i arbetet på avdelningen har vi sedan ett par år tillbaka konceptet ”bootcamp” – att under några veckor testa på att arbeta i andra team.

Utvecklaren Amanda Stensland, som började på Expressen för några månader sedan, testar just nu på livet i sajt-teamet.

– Jag lär mig massor om de olika teamen, säger Amanda Stensland.

Ibland börjar nya utvecklare med bootcamp direkt på första dagen och lär sig första veckorna mer om hur olika team arbetar. Ibland börjar nya i sitt team direkt, och gör sedan efter några veckor eller månader sin bootcamp.

Syftet är att få en bredare bild av avdelningen, förstå hur olika produkter är byggda och lära känna kollegorna i fler team.

Amanda Stensland började i Expressens utvecklingsteam Quickshot strax före sommaren. Quickshot-teamet arbetar med att hela tiden förnya det digitala berättande i tillsammans med redaktionen. Eftersom fotbolls-VM och riksdagsvalet närmade sig, som teamet byggde olika tjänster för, var det naturligt att börja i teamet direkt. Nu under hösten genomför hon i stället sin bootcamp.

"Väldigt kul att lära känna alla"

  Vad har du gjort under din bootcamp?

– Jag var hos verktygsteamet i två veckor, och nu är jag hos sajt-teamet. Hos verktyg byggde jag på ett nytt tv-verktyg. Jag fick lära mig hur alla olika system hängde ihop och hur all data flödade med video. Vi ska byta ut ett gammalt verktyg mot ett nytt, så i början mycket planering och att rita upp visuellt hur systemen skulle hänga ihop. I sajt-teamet har jag bland annat hjälpt till med tracking för video.

Vad tycker om konceptet med bootcamp?

– Superbra. Man lär sig massor om de olika teamen. Inte minst att lära känna alla och det är väldigt kul. Men också hur teamen arbetar och hur systemen ser ut – man får en helhetsbild av hur allt hänger ihop. Jag skulle nästan vilja vara gå till fler team för att ha bootcamp och lära känna alla team.

Är det något du tar med dig tillbaka till Quickshot-teamet från de andra teamen du testat på?

– Jag gillar verkligen planeringen i sajt-teamet, det känns som att de fått upp strukturen bra med hur allt flödar. Men framför allt kommer det vara enklare att jobba med lite bredare saker när man känner personer i andra teamen – det blir lätt att hitta svar på sina frågor snabbt.

Utvecklaren Amanda Stensland till höger, tillsammans med Rebecca Hagnestad, utvecklingsredaktör och PO i Quickshot-teamet, Charlotte Ristiniemi, som haft internship i Quickshot-teamet, och Getingen
Utvecklaren Amanda Stensland till höger, tillsammans med Rebecca Hagnestad, utvecklingsredaktör och PO i Quickshot-teamet, Charlotte Ristiniemi, som haft internship i Quickshot-teamet, och Getingen

"Många här är väldigt engagerade"

  Hur tycker du det är att jobba på Expressen utveckling?

– Det är roligt och väldigt lärorikt. På mitt gamla jobb var det bara ett litet team. Här arbetar jag i ett ungefär lika stor team men det är väldigt många fler team runt omkring. Så det är väldigt kul att få mer samarbete med fler team och träffa fler utvecklare. Jag tycker också att själva arbetet med journalistik och se till att nyheterna kommer ut är jätteintressant. Det känns som att många här är väldigt engagerade i sitt arbete och det gör att det blir roligt att vara med.


FAKTA: Amanda Stensland

Ålder: 26 år.

Bakgrund: Pluggade Data- och systemvetenskap på Stockholms universitet och fick sedan jobb på Publit där jag inriktade mig på webbutveckling och speciellt front-end-utveckling.

Bor: Bromma.

Fritiden: Tränar kenjutsu, klättrar och spelar spel. Bygger små front end-projekt och är med i en grupp som målar akvarell tillsammans.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan