's Picture

Så gick Expressen.se över till HTTPS – här är 8 viktiga lärdomar

Postad av Simon Hjälmefjord under https

We choose to deliver by HTTPS. We choose to deliver by HTTPS in this year and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.

Citatet ovan är från Bonnier News CTO Peter Frey där han parafraserade John F Kennedys klassiska tal inför Apollo-projektets start. JFK lovade då att USA skulle sätta en människa på månen innan 60-talets slut. Peter skickade ut sin version av talet i ett mejl där han lovade att Expressen skulle ha gått över till HTTPS innan året var slut.

För en så pass komplex sajt som Expressen.se så kändes utmaningen kanske inte lika stor som att sätta en människa på månen, men inte långt därifrån.

Räknar vi med bildhantering, en mängd olika trackingskript, egensålda annonser, annonser från automatiserade realtidsbörser, hundratals medarbetare som själva laddar upp innehåll och tiotusentals videoklipp på HTTP så började vi förstå vidden av allt arbete.

7 år efter JFK:s tal landade den första människan på månen.
1 år efter Peters tal gick Expressen över till HTTPS.

Det här lärde vi oss under den resans gång.

1. Involvera alla tidigt

Gör din hemläxa genom att kartlägga produkten du ska migrera för att få en överblick över alla beroenden på sajten. Vi hade stor hjälp av att delegera så mycket som möjligt av migreringsarbetet till de team och avdelningar som jobbar med den del av sajten som ska migreras. Annonsavdelningen ansvarade för att programmatic levererar över HTTPS, utvecklingsredaktörer ändrade redaktionella rutiner kring inbäddade objekt, TV-team flyttade videofiler, och så vidare.

2. Externa beroenden

Var har vi längst ledtider och vem behöver mest framförhållning för att flytta sin del till HTTPS? Svaret för vår del har handlat om samarbetspartners och externa leverantörer, som vi tidigt hörde av oss till. Migrera tiotusentals tv-klipp tar tid.

3. Visualisera arbetet på ett ställe som alla kommer åt

För vår del så fanns det inte ett enskilt utvecklingsteam som kunde flytta hela Expressen.se till HTTPS. Vi behövde hjälp från redaktion, sälj, andra utvecklingsteam, leverantörer och devops. Den enda vi inte behövde prata med var i princip vaktmästaren.

För att vi alla skulle kunna jobba tillsammans och följa arbetet så behövde vi ett sett att visualisera det. Därför valde vi ett verktyg som alla team redan använder, Trello. Där skapade vi en gemensam bräda med etiketter beroende på vilket team/avdelning som behövde genomföra förändringen. En gång i veckan så träffades vi i tjugo minuter och gick igenom brädan tillsammans. Varje team behövde utse minst en representant som gick på mötet, men alla var välkomna.

4. Utse en ansvarig

I vårt fall så blev det undertecknad. Eftersom en person omöjligt kan veta allt om allting så blev min roll som produktägare snarare att jobba med att Trello-korten flyttades, att möten bokades och att rätt personer pratade med varandra. Det är trots allt ute i verksamheten och i teamen som den största kunskapen om produkterna finns.

5. Släpp i små delar

Vi började redan i våras med att flytta vår CDN-tjänst för bilder till HTTPS. Sedan våra live-sändningar. Sedan alla videoklipp. Sedan alla inbäddade HTML-objekt. När vi väl gjorde själva övergången och bytte protokoll på domänen så blev releasen betydligt mindre dramatisk.

6. Automatisera och testa

Om något går att automatisera, så ska det automatiseras. Vi byggde skript som gick igenom objekt i CMS:et som hade HTTP-länkar, kollade om de fungerade på HTTPS och bytte protokoll. Vi hade också en testmiljö på HTTPS som var en spegling av sajten med samma innehåll där vi kunde testa förändringar och hitta buggar. Både automatiseringen och en bra testmiljö sparade oss väldigt mycket tid.

7. Något kommer att gå fel

Vi insåg rätt tidigt att vi kommer att glömma något livsviktigt corner-case när väl ska göra själva flytten. Allt annat vore naivt. När vi väl tryckte på knappen så bemannade vi upp ett team som snabbt kunde hoppa in och fixa akuta problem under en period efter.

Hade vi glömt något? Ja, våra iOS- och Android-appar visade ett kort tag sidor utan CSS när du öppnade artiklar från en push-notis.

8. Hitta någon att tävla mot

På Expressen har vi den stora glädjen att ha en tydlig konkurrent som vi alltid tävlar mot. Så även i kapplöpningen om vem som är först ut på HTTPS.
Den här gången var vi först ut. Några dagar senare kom Aftonbladet.

Jo, vi vet. Det är lite fånigt utanför ankdammen, och spelar egentligen ingen roll vem som var först. Men det är inte heller det viktiga. För vår del var det att sporra oss själva och använda tävlingen till att göra HTTPS-migreringen roligare. Det behövdes. För HTTPS-migreringar är aldrig särskilt roliga.

Hade USA någonsin landat på månen utan rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen?

FOTO: NASA

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan