Spännande utveckling – mitt på redaktionen

Postad av Jakob Wagner under Quickshot

Efter att utvecklingen i höst flyttats hem till Expressen har det hänt mycket samtidigt, som vår nye IT-chef Peter Frey berättade om i sin första bloggpost. För många på tidningen är en av de mer synliga förändringarna att det numera sitter ett team med utvecklare mitt på centralredaktionen som deltar i det löpande nyhetsarbetet. Vi kallar teamet för Quickshot (en mix av ‘quickfix’ och ‘oneshot’) och det riktigt spännande är att det består av både redaktörer och utvecklare som arbetar i mycket nära samarbete. Tillsammans kan de paketera innehåll på nya, interaktiva och mer tillgängliga sätt, men också skapa nytt och unikt innehåll, ofta i nära dialog med våra besökare.

Teamet började arbeta under radarn för några veckor sedan. Trots att det har varit en del jobb med att få upp utvecklingsmiljöer, hostinglösningar och integrationer med huvudsajten, har teamet redan nu levererat ett flertal features och tjänster. Den mest uppmärksammade tjänsten hittills är Riksdagsmolnet, som blivit omskriven i bland annat Journalisten, Medievärlden och SR:s Medieormen. Tjänsten samlar in tweets från alla riksdagsledamöter på Twitter och skapar ordmoln som gör det möjligt att snabbt se vad politikerna pratar om just nu. Expressen storsatsar som bekant på politik i alla kanaler och en sådan här tjänst gör det enkelt för besökarna att ta del av åsikter som sprids.

Riksdagsmolnet, som redan kommit i en andra version med ett flertal nya funktioner, går att använda i många olika sammanhang. Ett exempel är under en riksdagsdebatt eller en politisk nyhetshändelse för att snabbt visa på reaktioner, ett annat är som tillägg i politikartiklar som ett mervärde till läsarna. Där kan partiernas respektive moln enkelt bäddas in av webbredaktörerna, se till exempel här och här.

Förutom Riksdagsmolnet har teamet redan hunnit med ett tiotal andra funktioner och tjänster av varierande slag och omfattning. Jag kommer att återkomma med fler exempel och mer om hur teamet jobbar inom kort, håll utkik på bloggen!

Har du något förslag på vad Quickshot borde hugga tänderna i?
Mejla gärna utveckling@expressen.se med tankar och idéer!

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan