's Picture

Stickyspelaren: en videospelare som hänger med

Postad av Axel Bengtsson

På Expressen fokuserar vi allt mer på att berika artiklar med videoreportage. I samband med detta upplevde en del av våra besökare att videon började spela när de redan hade läst en bit ned i artikeln. Vi upptäckte att folk var förvirrade över vart ljudet kom ifrån då videospelaren inte längre var synlig.

Problemet uppstod på grund av att artikeln laddades och presenterades långt före videon hade hunnit ladda klart, ca 1-3 sekunder beroende på uppkoppling.

Efter en workshop med representanter från redaktionen, utvecklingsavdelningen och design tog vi fram ett antal lösningsförslag. Lösningen vi fastnade för var att spelaren skulle följa med när användaren scrollade ner, spelaren skulle helt enkelt bli “sticky”.

Första versionen av stickyspelaren innebar utmaningar för både design och teknik. Första utmaningen var att ge videospelaren, som lever i en iframe, kännedom om artikelsidan som den befinner sig på för att vid rätt tidpunkt aktiveras. Då videospelaren ligger på samma domän som artikeln kunde vi lösa detta genom att injicera ett skript på artikelsidan som bestämmer när och vart stickyspelaren ska visas.

Efter ett första A/B-test såg vi att många användare pausade eller stängde spelaren då den misstogs för en annons.

Med denna insikt utformade vi en ny version av spelaren där det var tydligare att det skulle komma en video efter annonsen. Vi förstorade och placerade om kontrollerna för att förtydliga för användaren att detta var en videospelare som de hade kontroll över.

Det andra A/B-testet visade mycket riktigt att allt fler personer tittade vidare på klippet. Nu hade vi nått vårt mål och valde därför att lansera stickyspelaren till 100% av våra besökare.

En positiv effekt av stickyspelaren är att vårt videomaterial syns på skärmen i högre utsträckning. Vi kan se att andelen besökare som ser vårt redaktionella material har ökat med 41%!

Mvh TV-teamet

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan