's Picture

Stordåd när hela Expressen valhackade ihop

Postad av Rebecca Hagnestad under hackday, team

Vad får man om man lägger ihop ett valår, ett gäng skarpa hjärnor och en lunchlåda från Pontus?

Jo – ett grymt Valhack så klart!

Måndagen den 12 mars samlades journalister från Expressen, analytiker, designers, UX:are, utvecklare och PO:s i källaren i DNEX-skrapan för att tillsammans ta fram Sveriges vassaste idéer inför valet i höst. Parollen var ”så blir Expressen bäst på valet 2018” – och ska man tro idéerna som togs fram under dagen så ser det onekligen ut som att vi kommer lyckas!

Erik Vestlund, utvecklare, och Helena Sund, tf trafikredaktör, arbetade tillsammans med en ny berättaridé.
Erik Vestlund, utvecklare, och Helena Sund, tf trafikredaktör, arbetade tillsammans med en ny berättaridé.

Idéerna handlade om allt från datajournalistik till valskoj och flera av teamen lyckades redan under själva hackdagen ta fram fungerande prototyper.

Dagen efter – en surmulen tisdag med regnet utanför – samlades teamen igen. Denna gång hade de sällskap av en mängd kolleger som kommit för att lyssna samt en jury med stenkoll på både teknik, journalistik och politik. När teamen presenterade sina idéer lös rummet upp av skaparglädje och kämpaglöd – det lös nästan så starkt att åskådarna glömde bort den regniga vardagen utanför. Vilket inte är småpotatis!

Här lyser flitens lampa!
Här lyser flitens lampa!

När alla var klara utsåg publiken sin favorit – som belönades med ”Publikens pris”. Grattis till dem!

Juryn hade sedan en tuff uppgift att utse vinnare inom kategorierna ”Mest nyskapande idé”, ”Roligaste idé” och ”Troligaste kioskvältare”. Men till slut lyckades de enas och vinnarna fick ta emot sitt pris – som självklart bestod av ”valkex”.

Sammanfattat blev det en lyckad dag som bjöd på både innovation, skratt och grubblerier. Nu återstår bara att ladda inför nästa hackdag där utvecklingsavdelningen och redaktionen får slå sina kloka huvuden ihop.

För ”Valhack 2018” har sannerligen bevisat att vi tillsammans kan åstadkomma stordåd!

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan