's Picture

Så kan vi nå läsarna på ett helt nytt sätt

Postad av Erik Vestlund

2016 lanserade Facebook sin nya Messengerplattform. En möjlighet att få ett övertag över sina konkurrenter genom att använda sitt enorma utvecklar-community för att bygga produkter i användarnas chattflöde.

Men den första versionen var inte perfekt. Spola framåt till april 2017 och Facebooks årliga utvecklarkonferens F8. Expressens team på plats fick höra att det var dags för Messenger 2.0.

I den nya versionen har man förenklat och utvecklat upplevelsen. Exempelvis kommer man att göra botar mer upptäckbara och delningsbara med sina vänner, och man ska kunna beställa pizza tillsammans direkt i Messenger (ännu bara möjligt i USA).

Det finns många lärdomar att dra efter att vi experimenterat med Facebooks API och gjort användartester. Om boten ska svara på text, blir det genast svårt. Man måste hålla koll på varje användares individuella kontext, och det får inte bli fel – då bryts illusionen.

Vi bestämde i juni att det var dags att bygga en bot på Expressen. Den ger användaren möjlighet att följa sina favoritlag i fotboll och hockey, och få alla våra nyheter och klipp direkt när vi publicerar dem på Expressen.

Vi gjorde en avgränsning att inte svara på användarnas text-meddelande. Detta för att snabbt kunna utveckla en första version, där vi inte tar bort redaktörernas möjlighet att fortsätta prata med läsaren.

Genom att koppla in oss i Expressens publiceringsflöde, där vi har tillgång till artiklar, men också livescore, kan boten enkelt hitta artiklar som passar till alla användare som följer sina lag. Boten kan också påminna användaren när det är dags för match.

Vårt CMS och Livescore-system publicerar sina uppdateringar till vår RabbitMQ. Här kan boten lyssna på vad som händer och sortera ut det som är intressant för varje individuell användare.

När användaren börjar en konversation med boten sparar vi ner dennes valda lag och identifikation hos Facebook och kan sedan skicka personliga uppdateringar.

När en artikel som handlar om till exempel HV 71 publiceras på RabbitMQ plockar boten upp denna och skickar ut artikeln till de användare som har valt att följa HV 71.

Med hjälp av meddelandena som publiceras från livescore kan vi skicka ut påminnelse innan match tillsammans med en länk till Expressens liverapportering.

Publiceringsflöde
Publiceringsflöde

I dagsläget är boten inkopplad mot SportExpressens Facebook sida, i framtiden kan vi med små förändringar även koppla in oss på andra Expressenkanaler.

Vi kommer också att fokusera på att hitta ett sätt att svara på användarens textmeddelanden, så att vi kan skapa en mer sann chat-upplevelse.

Messengerplattformen är otroligt spännande för oss på Expressen – vi ser möjligheten att skapa helt individuella upplevelser för våra läsare. Och i framtiden kanske våra läsare kan följa SportExpressens liverapportering tillsammans direkt i Messenger.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan