's Picture

Uppsnappat under januari – åtta länkar du inte vill missa

Postad av Joel Abrahamsson

På Expressen Utveckling använder vi Slack för kommunikation inom och mellan team. En hel del av kommunikationen består av att vi tipsar varandra om läsvärda saker som vi har snappat upp från internet. Med denna bloggpost, och framtida sådana, summerar jag de mest intressanta länkarna som vi har delat med varandra under januari.

Pedagogiskt om prestandaoptimering i Node

Som den vana läsaren av den här bloggen vet är Expressen.se, alla dess undersajter samt våra API:er byggda på Node.JS. Tack och lov är det väldigt sällan vi har prestandaproblem och när det väl händer är det sällan på grund av att JavaScript-koden inte är tillräckligt optimerad. Trots detta är det alltid intressant att lära sig mer om hur V8:an (JavaScript-motorn som används som standard i Node) exekverar och optimerar koden.

I "How to find Node.js Performance Optimization Killers" går Vladimir de Turckheim på ett mycket pedagogiskt sätt igenom hur man kan se huruvida V8 kan optimera en funktion eller inte och ger handfasta tips för bättre prestanda.

Jobbannonser som är för feminina för män

Vi pratar ofta om hur vi ska kunna attrahera fler tjejer, inte minst kvinnliga utvecklare, och en sak som vi har identifierat är att språkbruket i annonser är viktigt. Det är lätt hänt att män skriver annonser med ett språk som upplevs som maskulint. Likaså är det inte otroligt att annonser, oavsett författarens kön, för mansdominerade yrken undermedvetet formuleras för att attrahera just män.

Mindre vanligt är dock att vi funderar på hur jobbannonser för traditionellt kvinnodominerade yrken kan vara formulerade på ett sätt som avskräcker män. Därför fann vi en artikel om just detta i New York Times intressant. Allra mest intressant är slutet på artikeln där det konstateras att annonser som är formulerade på ett könsneutralt sätt presterar allra bäst.

Intressant lösning för bildoptimering

I "Saving you bandwidth through machine learning" berättar John Nack på Google om RAISR, en lösning för att leverera högupplösta bilder utan att förbruka så mycket bandbredd.

Med RAISR levereras bilder som är tänkta att visas i en hög upplösning till klienten i form av en betydligt lägre upplösning. Bilden skalas sedan upp i klienten och detaljerna som gått förlorade fylls i med hjälp av maskinlärning.

Engagerande i sin enkelhet från New York Times

New York Times gjorde under månaden en i det närmaste briljant publicering på ämnet hur USA har utvecklats under Obamas tid vid rodret. Istället för att berätta hur olika saker har utvecklats uppmanas besökaren att gissa hur det har gått genom att rita utvecklingen i en graf och sedan jämföra sin gissning med facit.

Docker, introduktion och nyheter

En stor del av vår resa till en mer dynamisk online-miljö har varit övergången till Docker. Docker har underlättat och legat som grund för att flytta mer och mer kontroll till utvecklarna. En av de stora styrkorna med Docker är att den abstraherar bort mycket av de underliggande procedurerna och erbjuder ett lätt sätt, genom Dockerfile, att bygga sina containers. Det kan lätt kännas som magi men det är simplare än vad man tror. I "Containers from Scratch" går Eric Chiang på ett pedagogiskt sätt igenom grunderna som får Docker att fungera.

En utmaning med Docker är hur man ser till att man rensar bort containers som inte används längre för att inte undvika att filsystemet blir fullt. Vi använder för tillfället Spotifys "docker-gc" men det är inte alltid den lyckas rensa alla containers. I den senaste versionen av Docker (1.13) introducerades sub-kommandot docker system vilket implementerar native-stöd för bättre insikt i Dockers system samt möjligheten att rensa bort oanvänd data.

Intressant om innovation hos Amazon

In short, Amazon has shown a remarkable ability to succeed in a wide variety of different product categories.

När vi i Sverige pratar om det stora internetjättarna är det oftast Google och Facebook som vi använder som exempel. Ett i min mening minst lika intressant, om än inte mer intressant, företag är Amazon. Det är trots allt företaget bakom Kindle, min absolut käraste ägodel. I en artikel från Vox beskrivs hur Amazon har lyckats bygga ett klimat och företagsstrukturer som uppmuntrar till innovation på ett sätt som många andra av de stora internetaktörerna inte har lyckats med.

Bezos has worked hard to make Amazon a modular, flexible organization with a minimum of company-wide policies.

Skalbar cache

Reddit använder sig arbetsbelastnings-baserade Memcache-cachar som de kan skala enkelt med hjälp av mcrouter. I "Caching at Reddit" går Daniel Ellis igenom deras största cachar med beskrivning av vad de används till och hur de påverkar sajtprestanda vid nertid. De går även igenom de problem de har stött på och har med sin caching infrastruktur och vad de vill lösa i framtiden.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan