's Picture

UX internship ­ En norrlännings betraktelser

Postad av Anette Lovas

Som ingenjör gillar en struktur och tydlig feedback på när något är rätt och när något är fel. Som designer kan däremot strukturer kännas begränsade och hämmande för kreativiteten. Jag ser mig själv som tudelad med en fot i strukturen och en fot i ett ostrukturerat virrvarr. Jag heter Maja och under sommaren har jag haft ett UX internship på Expressens utvecklingsavdelning nästan uteslutande i superteamet Quickshot. För er som inte känner mig tänkte jag börja med en kortare presentation.

Maja Helena Andersson

Maja Helena Andersson står det i mitt pass. Jag är 170 cm lång och har en ful signatur. Jag kommer ifrån ett villaområde utanför en liten stad vid södra norrlandskusten som heter Hudiksvall. Jag har en lillasyster och en mamma som ser ut som mig, och en pappa som ser ut som sig. Just nu studerar jag till civilingengör inom interaktion och design i studentmetropolen Umeå. Min utbildning är tvärvetenskaplig och handlar förutom matte och andra generella ingenjörsområden också om psykologi,
kommunikation, industridesign,interaktionsdesign och en övervägande del datavetenskap och utveckling där användarens
perspektiv står i fokus. Jag älskar att resa och åker iväg så mycket jag kan och har råd med. Efter mina studier vill jag jobba i Stockholm eller ute i världen med UX och skapa användbara gränssnitt och produkter.

Varje dag i skolan ser vi ut såhär, jag lovar
Varje dag i skolan ser vi ut såhär, jag lovar

Hur hamnade jag här på Expressen kanske ni undrar. Det började egentligen med att jag lyssnade på ett superbra föredrag om LEAN UX med Anette Lovas under en arbetsmarknadsdag på Umeå universitet. Efter olika omständigheter hamnade jag på en bankett med en biljett som egentligen tillhörde Anette och delade dagen efter flygstolsrad med Bonnier News HR­team. Som det kan gå. Nu sitter jag här efter ett 8 veckor långt internship med en massa fantastiska minnen i bagaget från sommaren på Expressen.

Quicka lanseringar, samarbete och användarinsikter

Under sommaren har jag som sagt suttit i Quickshot­teamet där vi jobbar väldigt nära redaktionen i snabba projekt för att ge mervärde åt läsaren. Projekt jag jobbat med under min tid i Quickshot som har gått live är Utanförskapet,Libanon,LasseLava. Dedlines för projekt i Quickshot är ofta osäkra och flyttas efter beslut från redaktionen. Utanförskapets deadline flyttades till exempel fram och tillbaka otaliga gånger innan projektet fick fortlöpa under en längre tid. I Lasse­lavas fall fick vi projektet på torsdag eftermiddag med en deadline nästa dag. Kvalitén på lanseringarna i projekt med så snäv dealine kan såklart få lida, i det här fallet blev ingen tracking implemeterad vilket ledde till att vi inte hade någon aning om hur bra det faktiskt gick. (Quickshot kan dock stolt meddela att åtminstone Malena Ernman använde vår isländska namngenerator.)

Ute­retro är bra retro
Ute­retro är bra retro

Utöver dessa projekt har jag också jobbat med olika förslag för att öka Geos följarantal på Facebook där det återstår en del arbete för utveckling och analys. Tillsammans med Pelle som är AD i Quickshot har jag även jobbat med ett antal andra projekt som exempelvis riktlinjer för videoklipp från ExpressenTV avsedda för Facebook, scheman etc. inför OS samt ett större projekt som kommer gå live längre fram. Att arbeta tillsammans med en annan designer med en helt annan bakgrund i olika projekt har varit väldigt givande då man ofta behöver varandras åsikter för att nå ett så bra resultat som möjligt.
Under sommaren har jag även, tillsammans med Ejub, förberett och genomfört användartester av nya ExpressenTV­siten. Testerna gav bra insikter och vi hittade ett antal brister som ExpressenTV­teamet kommer lösa för att tillmötesgå användarnas behov.

Pardesignnar awaaay
Pardesignnar awaaay

I mitt huvud...

I egenskap av intern och färsking på arbetsmarknanden tänkte jag försöka summera mina tankar, upplevelser och lärdomar från sommaren i några punkter. Håll tillgodo.

5 bästa

Quickshot Att ha varit i Quickshot har inneburit att jobba i många kortare projekt och ofta vara med från introduktion till lansering av ett projekt vilket har varit fantastiskt roligt. Jag är övertygad om att Quickshot är ett bra team för nya medarbetare att börja i eftersom att det är lättare att öva sina färdigheter i mindre och tidsbegränsade projekt.

Kollegor Jag har trivts så otroligt bra på jobbet och har alla fina kollegor att tacka för det, ni är fantastiska. Ett speciellt tack till alla personer i Quickshot inklusive alla som kommit och gått!

­Grafisk design Jag har verkligen fått utveckla mig designmässigt i Quickshot och fått en roll som UX/AD. Efter den här sommaren är jag bästa kompis med Sketch, men jag och Photoshop har fortfarande något otalt.

­Värderingar Vid min första intervju pratade vi om Expressens värderingar och om anti­rasism. Väl på plats har jag insett att det är få platser jag befunnit mig på där jag delat så många viktiga åsikter med människorna omkring mig. En vanlig lunch kan man diskutera feminism, rasism, HBTQ­frågor. Tummen upp!

­Användartest Att få träffa och interagera med riktiga användare var både väldigt roligt och givande och ledde också till bra insikter. Det är alltid roligt att få göra något en ofta gjort i universitesmiljö “på rikigt” och använda Expressens metoder för detta.

5 förbättringsmöjligheter

­Planering Jag tror att det bästa vid ett internships början är att sätta upp en planering för vad han/hon vill lära sig och göra och vad Expressen kan lära ut och vad som behöver göras och tillsammans komma fram till en plan för hur sommaren ska se ut. På så vis blir det lättare med placering i team och roll i projekt.

­Samarbete Det hänger egentligen ihop med föregående punkt om planering och önskemål. Jag personligen hade gärna suttit mer med andra UXare för se hur dom jobbar, göra det dom gör och lära mig från det. Jag förstår dock att det kan vara svårt under semestertider.

­Kommer inte på något

Kommer inte på något ­

Kommer inte på något

För att sammanfatta allt har jag haft en fantastiskt sommar och det känns supertråkigt att säga hej då till Expressen och Stockholm.

Ute på tur med min sommar­sambo med flera i Stockholms skärgård
Ute på tur med min sommar­sambo med flera i Stockholms skärgård

Just nu befinner jag mig i en sommartuga i Hälsingland och ska ägna mig åt att mysa ner mig i soffan, kolla ut över havet och lyssna på regnet som smattrar på taket.

Tills vi ses igen,
xoxo Maja

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan