's Picture

Välkommen till flygledartornet

Postad av Joel Abrahamsson

En viktig strategi hos oss är att våra utvecklingsteam har fullt ansvar för de produkter de utvecklar. Från koden på den lokala datorn till hur applikationen beter sig i produktion. Självfallet har vi driftspartners som hjälper till med övervakning och jour men det slutgiltiga ansvaret, och mandatet, ligger hos teamet.

Man behöver veta hur CPU-utnyttjandet ser ut på servrarna och vad som just nu visas på sajterna.

För att få detta att fungera väl behöver teamen komma nära sina applikationer i produktion. Man behöver veta hur CPU-utnyttjandet ser ut på servrarna och vad som just nu visas på sajterna. Samtidigt har man ju som utvecklare, designer eller produktägare behov av att kunna fokusera på det som just nu utvecklas.

För att lösa detta, att få våra utvecklare och andra medarbetare nära deras applikationer i produktion, på ett icke störande sätt har vi numera hjälp av inte mindre än 17 skärmar. Skärmarna som är 40 till 55 tum stora sitter utplacerade på avdelningen. Vissa på väggar, vissa på pelare och vissa på armar ned från taket.

Varje team har minst en skärm som de använder för att visualisera byggstatus, resursutnyttjande på servrar samt KPI:er. Utöver det har vi också ett antal skärmar som visar våra egna sajter i olika kanaler och dashboards som är intressanta för hela avdelningen.

Exempel

På ett par skärmar visas en generell övervakningsdashboard som visar huruvida våra huvudsajter är uppe, att viktiga trackingskript körs på dem samt svarstider.

En av de allmänna skärmarna växlar mellan att visa expressen.se i olika kanaler och en dashboard som visar vår marknadandel.

Teamet som bygger vår tabljetsajt har en skärm som visar byggstatus, hur servrarna mår, antal sidvisningar samt de mest lästa artiklarna.

Vårt Labs-team har en liknande dashboard men deras visar också antal Facebook likes för bland annat Omtalat.nu.

Hos vårt iOS team återfinns två skärmar som hänger från taket. Den undre visar våra sajter och den övre visar teamets dashboard med byggstatus (från Travis), antal pull requests och apparnas topplisteplaceringar.

Även vårt Android-team har en dashboard som visar antal nedladdningar av appen och annan statistik. De har också valt att illustrera namnet på den aktuella sprinten.

Tekniken

Alla skärmar är från Samsung. På vissa används den inbyggda browsern medan vi på andra, där vi behöver visa dashboards som kräver inloggning, använder Android-baserade mediaspelare (Rikomagic MK802iv) för att driva dem.

Några dashboards har vi byggt själva, men i de flesta fall använder vi Klipfolio. Klipfolio är en SaaS-tjänst som kan hämta data från olika datakällor och i vilket man sedan enkelt kan bygga upp dashboards för att visualisera datat. Datakällor i vårt fall är bland annat Nodetime (övervakning och profilering av Node.JS-applikationer), Pingdom och våra statistiksystem.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan