's Picture

Vår mest klassiska produkt – i bekvämt format och modern utstyrsel

Postad av Jakob Wagner under app development, ios development

Digitalt har vi en bit kvar – men Expressens papperstidning har länge haft större upplaga än konkurrenten.

För många är den klassiska paketeringen med ett välredigerat urval av de viktigaste nyheterna en favoritupplevelse.

Nu lanserar vi en helt omarbetad version av den digitala varianten: tidningsappen.

Expressens papperstidning har en bit över 70 år på nacken. Det första numret kom ut redan 1944, en novemberdag mitt under brinnande världskrig.

Då fick nyfikna läsare betala 15 öre för att läsa det som redaktionen slog fast var en "kvällstidning av en ny typ i bekvämt format och modern utstyrsel". Och de gillade vad de såg – inom bara några år var Expressen landets största tidning.

Expressens första nummer den 16 november 1944.
Expressens första nummer den 16 november 1944.

Många av dåtidens fokus – stark redigering, lättbegripligt språk, stora bilder, hård prioritering bland nyheterna och ett tabloid tilltal – har blivit signum för Expressen och gäller än i dag. Därför är det inte märkligt att de som varit trogna papperstidningsläsare i många år gillar och vill fortsätta få just denna upplevelse. Även om de kanske gärna slipper gå till tidningskiosken för att ta del av den...

Och det är här som Expressens tidningsapp kommer in. Ett perfekt val för den som gillar den klassiska paketeringen men vill få den på digital väg. Tidningsappen är i grunden en PDF-läsare och när den nu totalrenoverats har fokus varit just att så enkelt och smidigt som möjligt läsa dagens tidning.

Resultatet: "Snyggare, stabilare och snabbare", som vi konstaterar i releasenoteringarna i Appstore och Google Play, och det låter väl inte fel?

I appen kan läsaren välja på att köpa lösnummer (som kostar något mer än de 15 öre den kostade 1944) eller teckna sig för en prenumeration och bekvämt få tidningen levererad till köksbordet varje morgon. För även om Expressen är en kvällstidning är det länge sedan papperstidningen kom ut först för kvällsläsning och nu får de flesta användarna en pushnotifikation med dagens största rubriker redan innan de hunnit gå upp på morgonen.

Tidningsappen finns för både iOS och Android, för surfplattor och mobiltelefoner.
Tidningsappen finns för både iOS och Android, för surfplattor och mobiltelefoner.

Tidningsappen är inte vår största produkt, men en av våra mest populära med en trogen användargrupp som återkommer dag efter dag. Målgruppen skiljer sig också något från den som använder Expressens nyhetsapp för iOS och för Android. I nyhetsappen når vi många, breda skaror med fokus på snabb nyhetsuppdatering i en mobils skärmstorlek. I tidningsappen har vi ofta en van papperstidningsläsarmålgrupp som har skaffat surfplatta och uppskattar det kurerade berättandet med en början och ett slut på en surfplattas skärmstorlek. Och vi är väldigt nöjda med att appen nu har omarbetats för att passa alla dessa läsare. Tidningen i bekvämt format och modern utstyrsel, helt enkelt.

 

Lite extra sifferfakta: Expressens papperstidning gick om konkurrenten Aftonbladet i upplaga redan år 2014. Digitalt är Expressen enligt de båda etablerade mätningarna Orvesto Internet och KIA Index inte långt ifrån att gå om. I november 2016 hade Expressen 44,6 procent marknadsandel på desktop och 43,9 procent marknadsandel i mobilen enligt Orvesto Internet.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan