's Picture

Vi är alla cyborger

Postad av Anette Lovas

”Lift up your phones", uppmanar Amber Case alla deltagare. En efter en gör vi det med raketfart. ”The faster you lifted them, the more of a cyborg you are”.

Lustigt, kan tyckas. Men definitionen av en cyborg är en organism som har kompletterats med komponenter med syftet att anpassa sig till nya miljöer. Många av oss har antingen en smartphone eller en laptop. Vi är nyfikna på ny teknik och vad den kan göra för oss, till och med dagens kylskåp är ”smarta”. Vi lever helt enkelt i en period med en pågående feature-fetish och alla våra enheter vill ha vår uppmärksamhet, helst samtidigt. Resultatet av den här utvecklingen är att vi lever i en era av teknologi som konstant avbryter oss. Vi kommer att lida brist på uppmärksamhet – inte teknologiska möjligheter som en effekt.
Men vad kan vi göra..?

God design och lugn teknologi

God design låter oss slutföra våra mål med minst möjliga antal interaktioner. Lugn teknologi tillåter oss att göra detsamma med minsta möjliga mentala kostnad. För att påverka användarupplevelsen i rätt riktning och minska den mentala kostnaden kan det här vara ett tillvägagångssätt. Jaha, men hur ska det gå till då..?

De 6 budorden för lugn teknologi

 1. Kräv inte all uppmärksamhet - bara en del och endast när det behövs.
 2. Förstärk periferin.
 3. Informera och lugna - fokusera på uppgiften inte verktyget.
 4. Förstärk det bästa av teknologin och mänskligheten - maskiner borde
  inte uppträda som människor och människor borde inte uppträda som
  maskiner.
 5. Beakta sociala normer - Tänk bara på när Google Glass introducerades
  och massor av människor upplevde ett obehag över att kunna filmas utan
  sin vetskap.
 6. Kommunicera - Men teknologin behöver inte tala.

Kort sagt, vi behöver inte maskiner och verktyg som konstant tar vår uppmärksamhet från vad vi vill göra. Att meddela användare när något sker kan göras på ett lugnare sätt som kompletterar och förhöjer upplevelsen. Lugn teknologi kan minska vår mentala ansträngning och ge oss mer energi att fokusera på vad vi vill uppnå.

/Johanna Andersson (UX-designer)

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan