's Picture

Vi ses den 7:e september

Postad av Pär Strindevall

Så löd inbjudan till Apples senaste event som gick av stapeln igår kväll kl 19 svensk tid. I samarbete med CocoaHeads, Nordens största meetup-grupp för Apple-relaterad utveckling, stod Expressen Utveckling värdar för ett eget evenemang kring eventet med presentationer, middag och en direktsänd vaka av kvällens höjdpunkt.

Getinggänget spred glädje utanför evenemanget.
Getinggänget spred glädje utanför evenemanget.

Meetup

Redan 17:45 började getingen vinka deltagare välkomna. Efter en kort introduktion en kvart senare presenterar Alek Åström hur man enkelt implementerar Shared Web Credentials och efter honom visade David Ventura hur man tar sina pushnotiser till nästa nivå med hjälp av Notification Extensions i iOS 10. När väl dammet lagt sig och pizzorna kallnat är salongen fullsatt med förväntansfulla blickar klistrade på projektorduken. Jag kommer inte retroaktivt transkribera eventet men jag tänkte sammanfatta höjdpunkterna.

Höjdpunterna

Keynoten på WWDC handlar främst om mjukvara och det återkommande eventet i september är dess motsvarighet för hårdvara. Jag gillar att likna det vid att ord blir till handling. Dock var det långt ifrån händelsefattigt på mjukvarufronten under detta event. Det är framför allt en nyhet som överskuggar mycket av den hårdvara som utannonserades.

Tim Cook välkomnar Shigeru Miyamoto till scenen.
Tim Cook välkomnar Shigeru Miyamoto till scenen.

Nintendo1

Jag höll på att trilla av stolen när Shigeru Miyamoto tog scenen precis i början av eventet. Nintendo presenterade på sitt årliga investerarmöte i fjol att man skulle börja utveckla produkter till så kallade smarta enheter men att se Mario hoppa runt på en iPhone var ändå en overklig upplevelse. Att världens bästa spelutvecklare tar sin immateriella egendom till världens mest sålda telefon är inte bara kul: det är historiskt. Vi på Expressen Utveckling (ja, jag väljer att tala för hela avdelningen) kan knappt bärga oss för att lägga vantarna på denna nya era av underhållning.

Apple Watch Series 2.
Apple Watch Series 2.

Apple Watch

Expressen var en av de första nyhetsapparna i Norden med stöd för Apple Watch när den lanserades i fjol. I år kommer en ny iteration i två varianter: Series 1 och Series 2. Den första är en kraftigare version av den gamla modellen men Series 2 har en uppsättning funktioner som gör den till den i särklass bästa smartklockan på marknaden: inbyggd GPS och vattentät till fem atmosfärer. Att den har GPS gör att man nu kan klippa banden till sin iPhone när man ska ut och springa om man vill spåra sin rutt och att den är vattentät gör att även simmare kan utnyttja den funktionalitet som landkrabborna gjort med den första modellen. Att läsa Expressen i poolen har aldrig varit enklare.

Ögonbrynshöjaren

Apple Watch Series 2 i keramik. Apple är väldigt petiga med sitt val av material och det är kul att se att de valt att divergera från enbart glas och metall för att testa något nytt.

iPhone 7 & iPhone 7 Plus.
iPhone 7 & iPhone 7 Plus.

iPhone 72

Kretstillverkaren Intel har en produktcykel de kallar Tick-Tock-modellen som går ut på att man vart annat år lanserar en ny mikroarkitektur och under åren imellan introducerar en ny tillverkningsprocess. Apple har sedan sin andra iteration av iPhone anammat ett liknande mönster där Tick innebär en omfattande uppdatering och Tock mest handlar om att hotta upp modellen från det föregående året. Som iOS-utvecklare och iPhone-entusiast är det få saker som gör mig så exalterad som Tick-år och det är precis vad vi fick uppleva igår. Sleeka videos med Jony Ives djupa berättarröst avslöjar två enheter tillverkade med det mantra som Apple gjort till sitt signum: perfektion. Medans konkurrenterna fortsätter att göda det undre segmentet av marknaden med plast lanserar Apple enheter som ser ut att höra hemma i rymden. De ser riktigt bra ut.

Som ganska väntat saknar de nya modellerna hörlursuttag. Rättare sagt är nu Lightning-porten även hörlursuttag. Det är ett problem av flera skäl. Dels har uppskattningsvis 99.9% av alla hörlurar så kallad 3.5mm AUX-konnektor och blir nu inkompatibla med iPhone 7 utan den (tack och lov medföljande) adaptern. Ett annat problem är att man inte kan ladda telefonen och spela musik samtidigt i uppsättningar som kräven ljud via AUX, ett scenario som kan uppstå när man använder telefonen som ljudkälla i bilen till exempel. Apple motiverar uttagets frånvaro med att det tar för mycket plats samt att det gjorde det svårare att få telefonen att vättentätas till IP67. Jag förstår argumenten men frågan är om marknaden är lika redo att lämna porten som Apple.

Ögonbrynshöjaren

Jet Black. Alla människor med fingrar lämnar fingeravtryck. Blanka ytor är fingeravtrycksmagneter. Tänk ett varv till innan du sticker handen i den där chipspåsen och fingrar på din blänkande mobil.

Datum

När Apple börjar bli redo att lansera mjukvara märks det av utvecklare eftersom att de skickar ut så kallade Golden Master-versioner av det de ska lansera. Man kan se dem som ett limbo mellan beta- och release-versionerna. Efter eventet skickade Apple ut Golden Master-releaser för iOS 10, watchOS 3, tvOS 10 samt macOS 10.12.0 Sierra. Ett schema för ett urval av kommande lanseringar tog också form på eventet. Här är några datum värda att skriva upp i kalendern:

  • 13:e september lanseras iOS 10 samt watchOS 3
  • 16:e september lanseras iPhone 7 och iPhone 7 Plus i Sverige
  • 16:e september lanseras även Apple Watch Series 1 och Series 2 i Sverige
  • 20:e september lanseras macOS 10.12.0 Sierra

Det blir en fullsmockad Apple-månad och vi på Expressen Utveckling ser fram emot att bygga bättre produkter som utnyttjar den funktionalitet som snart når våra användare.

  1. Kan innehålla spår av fanboyism.

  2. Mer fanboyism.

PS. Missa inte vår nästa bloggpost, följ oss på Twitter!

Till startsidan